Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Παρουσιάζουμε το Trivergence: Μετασχηματισμός με γνώμονα το Blockchain, την Τεχνητή Νοημοσύνη και το IoT

«Με την πάροδο του χρόνου, το Trivergence θα εγκαινιάσει το διαδίκτυο επόμενης γενιάς, όπου ένα διαμοιραζόμενο λογιστικό μητρώο θα καταγράφει και θα διασφαλίζει αυτά τα δεδομένα, και η τεχνητή νοημοσύνη θα τα αναλύει.»


By Don Tapscott,

For Magazine by Cointelegraph,

29/12/2021

Χρησιμοποίησα για πρώτη φορά υπολογιστή το 1970 - λίγο περισσότερο από 50 χρόνια πριν. Για την προπτυχιακή μου διατριβή στην ψυχολογία, είχα ζητήσει από 300 φοιτητές να συμπληρώσουν ένα μακροσκελές ερωτηματολόγιο και όταν ήρθε η ώρα να αναλύσω τα δεδομένα, συνειδητοποίησα ότι θα μου έπαιρνε πολλούς μήνες χρησιμοποιώντας μια αριθμομηχανή. Ένας καθηγητής μου πρότεινε να χρησιμοποιήσω έναν υπολογιστή και ήταν έτοιμος να μου δώσει μερικά μαθήματα σε μια γλώσσα προγραμματισμού που ονομαζόταν Basic. Μερικές εβδομάδες αργότερα, εισήγαγα μια μεγάλη στοίβα από διάτρητες κάρτες σε μια συσκευή ανάγνωσης καρτών κεντρικού υπολογιστή και εκατοντάδες αναλύσεις ολοκληρώθηκαν σε 90 δευτερόλεπτα. Αποφάσισα ότι οι υπολογιστές θα μπορούσαν να είναι κάτι σημαντικό.

Μια δεκαετία αργότερα, δουλεύοντας στην Bell Northern Research (τα εργαστήρια Bell του Καναδά), διαχειριζόμουν μια ομάδα που ερευνούσε μια ριζοσπαστική ιδέα. Πιστεύαμε ότι όλοι θα χρησιμοποιούσαν έναν υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος σε ένα τεράστιο δίκτυο απο δίκτυα - και ότι οι υπολογιστές θα εξελίσσονταν πέρα από την απλή επεξεργασία δεδομένων και θα γίνονταν μέσο επικοινωνίας. Μερικά χρόνια αργότερα, δημοσίευσα ένα βιβλίο που παρουσίαζε την έρευνά μας και την ανάπτυξη αυτής της ιδέας. Το βιβλίο δεν σημείωσε καλές πωλήσεις. Ήταν μια μελέτη κακού συγχρονισμού και η μεγαλύτερη αντίρρηση που δέχθηκα ήταν από τα μέσα ενημέρωσης που έλεγαν ότι οι μάνατζερ και οι επαγγελματίες δεν θα μάθαιναν ποτέ να δακτυλογραφούν.

Αναλογιζόμενος αυτόν τον μισό αιώνα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η ψηφιακή εποχή έχει πλέον εισέλθει σε μια δεύτερη εποχή. Με την κατανόηση αυτής της δεύτερης εποχής, οι επιχειρήσεις και οι άλλοι οργανισμοί έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη δαιδαλώδη επίθεση των τεχνολογιών και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά.

Η πρώτη περίοδος της ψηφιακής εποχής περιελάμβανε την εμφάνιση των mainframes, των μίνι υπολογιστών, των προσωπικών υπολογιστών, του φαξ, του διαδικτύου, της φορητότητας, του παγκόσμιου ιστού, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του κινητού διαδικτύου, του ψηφιακού νέφους και των μεγάλων δεδομένων (Big Data).

***

Big Data : Αν κάτι είναι δωρεάν, τότε εσείς είστε το προϊόν. Το ίδιο και τα παιδιά σας.

***

Μπαίνουμε τώρα σε μια δεύτερη περίοδο όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες κατακλύζουν τα πάντα και κάθε επιχειρηματική διαδικασία. Όλοι γνωρίζουμε πώς καινοτομίες όπως η μηχανική μάθηση, η ρομποτική, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα κρυπτονομίσματα, τα κατανεμημένα μητρώα (distributed ledgers), το 5G, η προσθετική κατασκευή (additive manufacturing /  3D printing), η εικονική πραγματικότητα και η συνθετική βιολογία αναδιαμορφώνουν το κοινωνικό και οικονομικό τοπίο.

Ωστόσο, στην τελική, είναι η σύγκλιση τριών εξ' αυτών που είναι θεμελιώδης - της Τεχνητής Νοημοσύνης, του Blockchain και του Διαδικτύου των Πραγμάτων. 

Για να παραφράσουμε την προς Κορινθίους 13,13:  νυνὶ δὲ μένει, τὰ τρία ταῦτα: η Τεχνητή νοημοσύνη, το Blockchain και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT). Αλλά το σπουδαιότερο είναι ο συνδυασμός τους.

Αποκαλέστε το "Trivergence" ( Τριπλή κίνηση σύγκλισης).

***


***

Το Trivergence

Οι περισσότεροι διαχειριστές είναι εξοικειωμένοι με την Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I.), το Βlockchain και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), αλλά μια σύντομη εισαγωγή βοηθάει να τοποθετηθεί η επερχόμενη Trivergence σε μια σχετική προοπτική.

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) περιγράφει την αυξανόμενη συνδεσιμότητα των καθημερινών αντικειμένων και του φυσικού κόσμου με το διαδίκτυο. Ο πολλαπλασιασμός των ασύρματων αισθητήρων και των έξυπνων συσκευών δημιουργεί ένα απρόσκοπτο υπολογιστικό δίκτυο που συνδέει κάθε ζωντανό ον και άψυχο αντικείμενο στον πλανήτη σε ένα παγκόσμιο Διαδίκτυο των Πάντων (Internet of Everything). 

Οι σημερινές εφαρμογές του IoT κυμαίνονται από τις καθημερινές - όπως το ψυγείο σας που παραγγέλνει γάλα από το Amazon - μέχρι τις θαυματουργές, όπως οι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο μετρητές γλυκόζης που υπενθυμίζουν στους ασθενείς με διαβήτη να παίρνουν την ινσουλίνη τους, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στους γιατρούς να παρακολουθούν την κατάστασή τους σε πραγματικό χρόνο.


Η Tεχνητή Nοημοσύνη περιγράφει την ικανότητα των υπολογιστών να εκτελούν εργασίες που συνήθως απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής αντίληψης που απαιτείται για την αναγνώριση σύνθετων μοτίβων και της επεξεργαστικής ισχύος για την εξαγωγή συμπερασμάτων από τεράστια σύνολα δεδομένων και τη διατύπωση συστάσεων που οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν υπόψη τους κατά τη λήψη αποφάσεων. 

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία επιταχύνονται από τον εκθετικό ρυθμό της τεχνολογικής προόδου, προχωρούν ήδη πέρα από τη διαχείριση και την ανάλυση δεδομένων υψηλού όγκου και χαμηλής πολυπλοκότητας για να εκτελούν όλο και περισσότερο μη καθιερωμένες και πολύπλοκες διαδικασίες που παραδοσιακά απαιτούσαν τις μοναδικές ικανότητες αναγνώρισης προτύπων που συνδέονται με την ανθρώπινη νόηση. 

Τα ολοένα και πιο εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης ομιλίας, κατανόησης της φυσικής γλώσσας και ταξινόμησης εικόνων, για παράδειγμα, καθιστούν τους υπολογιστές ικανούς για εργασίες που βασίζονται σε πληροφορίες, όπως διοικητική υποστήριξη, βασική μεσολάβηση για πληροφορίες, απλή κωδικοποίηση λογισμικού, ακόμη και νομικές εργασίες.


To Blockchain είναι η τεχνολογία κατανεμημένου μητρώου που στηρίζει την επανάσταση των κρυπτονομισμάτων. Το αποκαλούμε διαδίκτυο της αξίας επειδή οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Blockchain για πολύ περισσότερα από την καταγραφή των συναλλαγών κρυπτογράφησης. 

Τα κατανεμημένα μητρώα μπορούν να αποθηκεύουν, να διαχειρίζονται και να ανταλλάσσουν οτιδήποτε έχει αξία - χρήματα, κινητές αξίες, πνευματική ιδιοκτησία, πράξεις και συμβόλαια, μουσική, ψήφους και τα προσωπικά μας δεδομένα - με ασφαλή, ιδιωτικό και ομότιμο τρόπο. 

***

Γιατί ένα ελάχιστα γνωστό σχέδιο Tαυτότητας βασισμένο σε τεχνολογία Blockchain πρέπει να μας ανησυχεί όλους.

***
Επιτυγχάνουμε την εμπιστοσύνη όχι απαραίτητα μέσω μεσαζόντων όπως οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια ή οι εταιρείες πιστωτικών καρτών, αλλά μέσω της κρυπτογραφίας, της μαζικής συνεργασίας και κάποιου έξυπνου κώδικα. 

Εν ολίγοις, το λογισμικό Blockchain συγκεντρώνει τα αρχεία συναλλαγών σε παρτίδες ή «τεμάχια» δεδομένων - συνδέει και χρονοσημαίνει τα τεμάχια σε αλυσίδες που παρέχουν ένα αμετάβλητο αρχείο συναλλαγών με άπειρα επίπεδα ιδιωτικότητας ή διαφάνειας - όπως αυτό ορίζεται.

Κάθε μία από αυτές τις θεμελιώδεις τεχνολογίες είναι μοναδικά και ξεχωριστά ισχυρή. Ωστόσο, όταν εξετάζονται μαζί, η καθεμία μετασχηματίζεται. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση όπου το σύνολο είναι σπουδαιότερο από το άθροισμα των μερών του.

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) θα δημιουργήσει την εποχή της διάχυτης πληροφορικής, όπου δισεκατομμύρια άνθρωποι, τρισεκατομμύρια συσκευές και αμέτρητοι Aποκεντρωμένοι Aυτόνομοι Oργανισμοί (Decentralized Autonomous Oganizations \ DAO) θα είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Με την προσθήκη του blockchain, οι συνδεδεμένοι άνθρωποι, συσκευές και οργανισμοί μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από το να επικοινωνούν.

Μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές, να δημιουργούν αγορές και να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Προσθέστε την τεχνητή νοημοσύνη και μπορούμε να αναλύσουμε και να δώσουμε νόημα στα τεράστια σύνολα δεδομένων που παράγει αυτή η συνδεσιμότητα. 

Με την επιφύλαξη μιας καλοήθους διακυβέρνησης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη για να λάβουμε καλύτερες αποφάσεις και να αναλάβουμε καλύτερες δράσεις που θα στηρίξουν τον πλανήτη - και όλα αυτά με ασφαλή, κρυπτογραφημένο και αλληλένδετο τρόπο.

***

Η ανθρωποκεντρική ψηφιακή ταυτότητα επιτρέπει στους ανθρώπους να γνωρίζουν με ποιον έχουν να κάνουν χωρίς να αποκαλύπτουν περισσότερες από τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες. Οι ψηφιακές ταυτότητες δίνουν στον χρήστη τον έλεγχο των δεδομένων του παρέχουν λεπτομερή , χρονολογημένα στοιχεία και βελτιστοποιούν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις επιτρέπουν στους ανθρώπους να εγγραφούν και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και τις συναλλαγές τους.
Αν κατάλαβα καλά - Η χρήση του ρήματος «επιτρέπω»  με προβληματίζει..» - Η ψηφιακή ταυτότητα: Το Δίκτυο Ελέγχου του Πληθυσμού
***


To Trivergence και ο φυσικός κόσμος

Χάρη στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, έχουμε πρωτοφανή πρόσβαση σε νέες ροές δεδομένων που μπορούν να βοηθήσουν τους ηγέτες των επιχειρήσεων να διαχειριστούν τον κόσμο των φυσικών περιουσιακών στοιχείων, από τα εξαρτήματα αυτοκινήτων στις αλυσίδες εφοδιασμού της βιομηχανίας έως τα περιουσιακά στοιχεία υποδομών όπως οι δρόμοι, οι αγωγοί, οι γέφυρες και τα κτίρια. Η πληθώρα των νέων δυνατοτήτων ανίχνευσης θα απελευθερώσει αμέτρητες νέες ευκαιρίες υποβολής αναφορών σε πραγματικό χρόνο.

Οι επιστήμονες για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κατανεμημένα δίκτυα αισθητήρων και τα δεδομένα που παράγουν αυτά τα εργαλεία για να φέρουν επανάσταση στην ικανότητά μας να μοντελοποιούμε τον κόσμο και όλα τα συστήματά του, δίνοντάς μας νέες γνώσεις για τα κοινωνικά και φυσικά φαινόμενα και τη δυνατότητα να προβλέπουμε τάσεις όπως η κλιματική αλλαγή με μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι ολοένα και πιο έγκαιροι και λεπτομερείς βρόχοι ανατροφοδότησης θα φέρουν επίσης επανάσταση στις μεταφορές, τη διαχείριση των υποδομών και το διεθνές εμπόριο. Για παράδειγμα, οι κατανεμημένοι αισθητήρες μπορούν να παρακολουθούν τα πάντα, από τον νοσοκομειακό εξοπλισμό και τις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων έως τις βλάβες σε γέφυρες και κτίρια, να ανιχνεύουν φυτοφάρμακα και παθογόνα στα τρόφιμα ή ακόμη και να «αναγνωρίζουν» το άτομο που τους χρησιμοποιεί και να προσαρμόζονται ανάλογα.

Η διάχυτη υπολογιστική τεχνολογία προκαλεί ήδη κβαντικά άλματα στον όγκο των δεδομένων που είναι διαθέσιμα στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, η άφθονη ποσότητα νέων δεδομένων εγείρει επίσης νέα ερωτήματα. 

Για παράδειγμα, πώς θα συνεργάζονται αυτές οι κατανεμημένες συσκευές και τα περιουσιακά στοιχεία; Πού θα πρέπει να βρίσκονται τα δεδομένα; Και, πώς μπορούν οι οργανισμοί να έχουν ασφαλή πρόσβαση, να αναλύουν και να μοιράζονται μαζικά σύνολα δεδομένων; 

Πολλοί θεωρούν ότι η σύγκλιση της τεχνολογίας Blockchain, της Tεχνητής Nοημοσύνης και του Διαδικτύου των Πραγμάτων παρέχει πρακτικές λύσεις για αυτές τις προκλήσεις.

Τα αυτόνομα οχήματα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του Trivergence. Το αυτοκίνητο είναι ένα αντικείμενο, είναι έξυπνο και μπορεί να μάθει - και όταν συνδυάζεται με την τεχνολογία Blockchain, επιτρέπει ένα νέο είδος οικονομίας στις μεταφορές. Η φύση του Blockchain καθιστά εύκολη και οικονομικά αποδοτική τη δημιουργία δικτύων που δεν απαιτούν κεντρικό σημείο ελέγχου, όπως ένα δίκτυο πληροφοριών μεταξύ οχημάτων.



Για παράδειγμα, η Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI) είναι μια μη κερδοσκοπική συμμαχία δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που εργάζονται για να καταστήσουν τις μεταφορές πιο αποτελεσματικές, προσιτές, πιο πράσινες, πιο ασφαλείς και λιγότερο συμφορημένες χρησιμοποιώντας το  Βlockchain, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, και την Tεχνητή Nοημοσύνη  - και άλλες σχετικές τεχνολογίες. 

Με την υποστήριξη πολλών από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές οχημάτων στον κόσμο, παρόχους υποδομών και εταιρείες τεχνολογίας, η κοινοπραξία επικεντρώνεται σε απλά πρότυπα που βασίζονται στο Blockchain για τον εξορθολογισμό των συναλλαγών κινητικότητας, προωθώντας ασφαλή πρωτόκολλα για επικοινωνίες και πληρωμές μεταξύ οχημάτων και υποδομών.

Σύμφωνα με τη Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI), τα πρότυπα αυτά θα επιτρέψουν σε οποιαδήποτε έξυπνη συσκευή - οχήματα, αισθητήρες δρόμων, γέφυρες διοδίων ή άλλα κομμάτια υποδομών μετακίνησης - να έχει ταυτότητα, να επικοινωνεί και να συμμετέχει αυτόνομα σε οικονομικές συναλλαγές ως ανεξάρτητος παράγοντας.

***
Σχετικό Βίντεο:


***

Ορισμένα από τα πρώτα συστήματα που βασίζονται στo Blockchain για τη μεταφορά χρημάτων για οχήματα προέκυψαν για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τα τέλη στάθμευσης, την τιμολόγηση διοδίων και άλλες οδικές υπηρεσίες. 

Το 2019, η Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI) προσκάλεσε πέντε μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Renault, BMW, General Motors, Honda και Ford Motor Company, για να ξεκινήσουν δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες - για ένα σύστημα αναγνώρισης οχήματος με βάση την τεχνολογία Blockchain, το οποίο θα επιτρέπει στους οδηγούς να πληρώνουν αυτόματα τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους και τα τέλη στάθμευσης.

Το προτεινόμενο σύστημα θα αντιστοιχίζει την ψηφιακή ταυτότητα για κάθε ένα όχημα και θα καταγράφει λεπτομέρειες - όπως πληροφορίες ιδιοκτησίας και ιστορικό υπηρεσιών - στο Blockchain.

Η MOBI και οι εταίροι της βελτιστοποιούν το σύστημα που βασίζεται στo Blockchain για συνδεδεμένα ηλεκτρικά οχήματα. Με αυτόν τον τρόπο, οι συναλλαγές για διόδια, συντήρηση του αυτοκινήτου - ακόμη και τα σνακ σε στάσεις ανάπαυσης μπορούν να καταγράφονται εν κινήσει, και στη συνέχεια να πληρώνονται όλες μαζί όταν το όχημα είναι συνδεδεμένο σε σταθμό φόρτισης. 

Σε μια πρόσφατη ανάλυση, οι Juergen Reers, Stephen Zoegall και Pierre-Olivier Desmurs της Accenture προβλέπουν ότι συναλλαγές όπως αυτές θα αποτελέσουν ένα παγκόσμιο οικοσύστημα πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα επιτρέπει νέες υπηρεσίες κινητικότητας pay-as-you-go, με το Βlockchain να παρέχει την υποδομή για την ανταλλαγή δεδομένων και την ασφάλεια μεταξύ των κατασκευαστών, των προμηθευτών και άλλων σχετικών μερών.

Φυσικά, τα αυτόνομα οχήματα και οι συναλλαγές μέσω κινητών συσκευών είναι μόνο η αρχή. Με το Διαδίκτυο των πραγμάτων, οι σημερινές χαζές υποδομές γίνονται όλο και πιο έξυπνες, επιτρέποντας στους διαχειριστές να μετρήσουν τα πάντα, από τις ροές νερού και φυσικού αερίου μέχρι τις αστικές υποδομές, τα δίκτυα μεταφορών και τις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων. 

Οι εταιρείες λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως η Walmart, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν αισθητήρες και ετικέτες αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) που είναι προσαρτημένες στα τρόφιμα για να παρακολουθούν το κρέας ή άλλα γεωργικά προϊόντα από το χωράφι του αγρότη μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ. 

Η χρονολογική καταγραφή κάθε βήματος της διαδρομής ενός τροφίμου στο Blockchain καθιστά το πλήρες ιστορικό και την τρέχουσα θέση του τροφίμου μαζί με τις πληροφορίες του (δηλαδή, τις μεθόδους επεξεργασίας τροφίμων, τις πιστοποιήσεις, τα δεδομένα δοκιμών, τις θερμοκρασίες αποθήκευσης, τις λεπτομέρειες αποστολής, τις ημερομηνίες λήξης και, για ορισμένα τρόφιμα, την ποιότητα του εδάφους και τα λιπάσματα) άμεσα διαθέσιμες σε δευτερόλεπτα.

Οπλισμένοι με αυτά τα δεδομένα, οι έμποροι λιανικής πώλησης μπορούν να διασφαλίσουν την ποιότητα της προμήθειας, οι επιθεωρητές τροφίμων μπορούν να συλλέγουν καλύτερα δεδομένα σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την υγεία και οι καταναλωτές μπορούν να λαμβάνουν πιο έξυπνες αποφάσεις αγοράς. 

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης θα προσφέρει όλο και πιο αποτελεσματικές δυνατότητες για την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων, της παραγωγικότητας και της καινοτομίας. Τα δεδομένα που συλλέγονται από τα συστήματα ιχνηλάτησης, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού να εξορθολογίσουν τη διανομή, να διαχειριστούν καλύτερα τα αποθέματα, να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων και να εντοπίσουν άλλες αποδοτικότητες. 

Με άλλα λόγια, όλοι, από τους λιανοπωλητές έως τους παραγωγούς και τους αγρότες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Trivergence ως πλατφόρμα για την επιτάχυνση της καινοτομίας στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

Το Trivergence κάνει επίσης τις πόλεις πιο έξυπνες. Οι ουρανοξύστες που είναι φορτωμένοι με αισθητήρες και με τη δυνατότητα χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για λύσεις αυτοματισμού στα κτίρια, μπορούν να ρυθμίζουν το φωτισμό και τη θερμοκρασία εσωτερικού χώρου ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες. 

Πρόσθετοι αισθητήρες μπορούν να περιορίσουν τη ροή του νερού καθώς μεμονωμένες περιοχές του κτιρίου πλησιάζουν τα προκαθορισμένα τους όρια. 

Έξυπνοι φωτεινοί σηματοδότες μπορούν να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους, προσαρμόζοντας τον ρυθμό σηματοδότησης στις συνθήκες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο. 

Οι συνδεδεμένοι μετρητές στάθμευσης και οι αποβάθρες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μπορούν να μεταδίδουν τη διαθεσιμότητά τους στους κοντινούς οδηγούς, ενώ οι έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων ειδοποιούν τις εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων ότι χρειάζονται άδειασμα.

Καθώς το Trivergence διασταυρώνεται με τον φυσικό κόσμο, αναμένονται μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες. Ο κατακλυσμός απο τα δεδομένα που παράγονται από συναλλαγές, ιατρικά και νομικά αρχεία, βίντεο και τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης - για να μην αναφέρουμε τους αισθητήρες, τις κάμερες, τους γραμμωτούς κώδικες και τους πομπούς που είναι ενσωματωμένοι στον κόσμο γύρω μας - έχει τεράστιο οικονομικό περιθώριο, ιδίως καθώς οι εξελίξεις στο Blockchain, την υπολογιστική ισχύ και την τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν τους οργανισμούς να μετατρέψουν αυτή τη θάλασσα δεδομένων σε νέες υπηρεσίες, νέες καινοτομίες και νέες ευκαιρίες για σημαντική επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.


Το Trivergence και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Ας ρίξουμε μια ματιά στο Trivergence σε έναν κρίσιμο τομέα της οικονομίας μας: την υγειονομική περίθαλψη. 

Παρά τα θαύματα της σύγχρονης ιατρικής, το θεμελιώδες μοντέλο της υγειονομικής περίθαλψης παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο εδώ και δεκαετίες. 

Οι γιατροί διαγιγνώσκουν τις παθήσεις των ασθενών με βάση κυρίως τα σημεία και τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς και συνταγογραφούν θεραπεία σύμφωνα με την εμπειρία, τις γνώσεις και τη διαίσθηση του γιατρού.



Σήμερα, οι πρόοδοι στη Γενετική επιστήμη συνδυάζονται με το Trivergence για να οδηγήσουν σε μια αλλαγή από την ιατρική περίθαλψη ενός μεγέθους που ταιριάζει σε όλους, σε ένα νέο μοντέλο εξατομικευμένης ιατρικής που προσαρμόζεται ακριβώς στο γονιδίωμά σας.

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπουν ήδη στους γιατρούς και τα νοσοκομεία να αναλύουν καλύτερα τα δεδομένα και να προσαρμόζουν την υγειονομική τους περίθαλψη στον τρόπο ζωής, το περιβάλλον και τη γενετική σύνθεση κάθε ασθενούς.

Από τη διάγνωση καρκινικών όγκων έως την απόφαση για το ποια θεραπευτική αγωγή θα λειτουργήσει καλύτερα για ένα άτομο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τόσο την ταχύτητα όσο και την αποτελεσματικότητα της περίθαλψης.

Για παράδειγμα, η IBM χρησιμοποίησε πρόσφατα τον υπερυπολογιστή της Watson στην ιατρική, όπου μπορεί να ερμηνεύει ακτίνες Χ, να αναλύει βιοψίες και να διαγιγνώσκει την κατάσταση των ασθενών. Οι διαγνώσεις του δεν βασίζονται στην επαγγελματική εμπειρία ενός γιατρού, αλλά στην ανάλυση μιας τεράστιας δεξαμενής ιατρικών δεδομένων. Με την περιήγηση σε αρχεία υγείας και εικόνες, δεδομένα πληθυσμού, δεδομένα ασφαλιστικών απαιτήσεων και δεδομένα κλινικών δοκιμών, οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αποκαλύψουν μοτίβα και ιδέες που οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να βρουν μόνοι τους. 

Στην TidalHealth στο Μέριλαντ, για παράδειγμα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές χρησιμοποιούν το Watson για να αναζητούν γρήγορα πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα των φαρμάκων, τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τις ειδικές απαιτήσεις δοσολογίας.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη υποστηρίζει νέα ισχυρά εργαλεία ανάλυσης, το IoT και το Blockchain συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα επαναστατικό νέο μοντέλο για την πληροφορική της υγείας.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, ο πολλαπλασιασμός των απλών συσκευών παρακολούθησης της υγείας έχει δώσει τη δυνατότητα σε ασθενείς και γιατρούς να μοιράζονται δεδομένα και να συνεργάζονται με νέους τρόπους. 

Μια αυξανόμενη σειρά συνδεδεμένων συσκευών - για να αναφέρουμε μερικά: τα ψηφιακά καρδιογραφήματα, τις ζυγαριές με δυνατότητα Bluetooth, τους μετρητές γλυκόζης, τα δερματικά επιθέματα και τους ανιχνευτές φροντίδας μητρότητας - μπορούν να παρέχουν πληροφορίες τόσο για γενικές συνθήκες υγείας, όπως η απώλεια βάρους και οι αλλεργίες, όσο και για πολύ συγκεκριμένες διαταραχές, όπως η υπογονιμότητα και ο διαβήτης. 

Αρκετές πιλοτικές μελέτες με στόχο τη μείωση του κόστους της χρόνιας περίθαλψης επιβεβαιώνουν ότι η εν λόγω τεχνολογία αυτοπαρακολούθησης μειώνει τα λάθη, βελτιώνει την επικοινωνία με τους γιατρούς και βοηθά τους ασθενείς να διαχειρίζονται καλύτερα τις ασθένειές τους. 

Οι γιατροί ενθαρρύνουν ολοένα και περισσότερο τη χρήση έξυπνων διαδικτυακών εφαρμογών και εργαλείων αυτοπαρακολούθησης για τους ασθενείς, ώστε να μπορούν να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σε εξετάσεις ρουτίνας και ερωτήματα - και περισσότερο χρόνο για την παροχή φροντίδας σε ασθενείς με οξείες ανάγκες. 

Αυτές οι εξελίξεις, με τη σειρά τους, μειώνουν τα ταξίδια στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τα περιττά ραντεβού στο ιατρείο και τις δαπανηρές επισκέψεις νοσηλευτών στο σπίτι.

Η υπόσχεση της υγειονομικής περίθαλψης με τη χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ) είναι η δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων απο ανώνυμα δεδομένα που θα αποτελέσουν μέρος της γνωστικής βάσης για την επιστήμη, την υγεία και την ιατρική. 

Ωστόσο, προσθέστε την τεχνολογία Βlockchain - με την ικανότητά της να επιτρέπει την ασφαλή, εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα δεδομένα - και είναι δυνατόν να οραματιστείτε την άνοδο ενός διαδικτύου δεδομένων υγείας με γνώμονα την κοινότητα - συγκεντρώνοντας τους ερευνητές και τις κοινότητες ασθενών, τα κοινωνικά δίκτυα και τις ροές δεδομένων του Διαδικτύου των Πραγμάτων σε ένα απρόσκοπτο περιβάλλον, για την προώθηση της ευεξίας και την ιατρική έρευνα. 

Οι ενήλικες θα έχουν την κυριότητα και τον έλεγχο των δικών τους δεδομένων, αλλά οι επαγγελματίες υγείας (και ίσως τα μέλη της οικογένειας) θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά, όπως απαιτείται, με τα κατάλληλα επίπεδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ασφάλειας.

Οι ιατρικοί ερευνητές είναι επίσης ενθουσιασμένοι με την αξιοποίηση του Trivergence στην έρευνά τους. 

Για παράδειγμα, τα αποθέματα κλινικών δεδομένων με δυνατότητα  χρήσης του Βlockchain θα μπορούσαν να βοηθήσουν να καταστεί δυνατή η μεγάλης κλίμακας ιατρική και φαρμακευτική ερευνητική προσπάθεια για τη συλλογική ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων πρώιμου σταδίου, τη δημιουργία προτύπων δεδομένων, την ανταλλαγή πληροφοριών για τους στόχους των ασθενειών ή την επιδίωξη άλλων μορφών συνεργασίας που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα ολόκληρου του κλάδου.

Ο Aled Edwards έχει διαπιστώσει από πρώτο χέρι τα οφέλη αυτών των συνεργασιών από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Κοινοπραξίας Διαρθρωτικής Γονιδιωματικής (Structural Genomics Consortium) - μιας παγκόσμιας συνεργασίας Βιοϊατρικής έρευνας στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες απο εκατοντάδες πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και απο εννέα παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρείες. 

Ο Edwards αναφέρει μια σειρά από προβλήματα του κλάδου όπου μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, των εταιρειών βιοτεχνολογίας και των πανεπιστημιακών ερευνητών θα απέφερε καλύτερα αποτελέσματα: έρευνα κατά των βακτηρίων, ανάπτυξη πιο έξυπνων προσεγγίσεων για την αξιολόγηση της τοξικολογίας των φαρμάκων, μείωση της εξάρτησης του κλάδου από τις δοκιμές σε ζώα και ακόμη και αντιμετώπιση μεγάλων ιατρικών προκλήσεων όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Ο Edwards δήλωσε: «Πρόκειται για τομείς στους οποίους μια καθαρά καθοδηγούμενη προσέγγιση από την αγορά δεν είναι η βέλτιστη - και στους οποίους η ανταλλαγή πληροφοριών έχει πολύ νόημα.»

Η τεχνολογία Blockchain θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει την καλύτερη διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων στην ιατρική έρευνα, όπως η επιβολή κανόνων σχετικά με το ποιος κατέχει και μπορεί να δει δεδομένα DNA. 

Για παράδειγμα, η IBM συνεργάζεται με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) σε μια μέθοδο βασισμένη στο Blockchain για τη διαχείριση της μετάδοσης μεγάλων αρχείων που σχετίζονται με κλινικές δοκιμές: Τα δεδομένα κρυπτογραφούνται, μεταδίδονται και στη συνέχεια επανασυναρμολογούνται - με προσoxή και ασφάλεια - καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Το Βlockchain παρέχει το σύστημα κρυπτογράφησης και αδειοδότησης για τη διατήρηση της ακεραιότητας των επανασυναρμολογημένων αρχείων.

Καθώς τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπο του COVID-19, το Trivergence εξοπλίζει επίσης τους επαγγελματίες υγείας και τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας με νέα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, για παράδειγμα, η AbCellera Biologics, μια καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη θεραπειών αντισωμάτων, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας ανταπόκρισης.

Η εταιρεία με έδρα το Βανκούβερ, η οποία απασχολεί περίπου 300 άτομα, έλαβε δείγμα αίματος από ασθενή που είχε αναρρώσει από τον COVID-19. 

Η AbCellera εξέτασε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και χρησιμοποίησε τη μηχανή ανακάλυψης φαρμάκων με τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει εκείνα που παρήγαγαν τα αντισώματα - που βοήθησαν το άτομο να εξουδετερώσει τον ιό και να αναρρώσει από την ασθένεια. 

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της AbCellera, Carl Hansen: «Το σύστημά μας εντοπίζει αυτά τα αντισώματα, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία εκατοντάδων εκατομμυρίων εικόνων ανά μήνα. Στη συνέχεια, η μηχανική μάθηση αποκωδικοποιεί τους γενετικούς τους κώδικες για να βρει τα μοτίβα που ταιριάζουν καλύτερα με τις καλύτερες ιδιότητες για ένα φάρμακο. Οι άνθρωποι δεν μπορούν ποτέ να εντοπίσουν όλα τα μοτίβα που υπάρχουν, αλλά ένας αλγόριθμος Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί. Αν του δώσετε αρκετά δεδομένα, μπορείτε να αρχίσετε να λαμβάνετε ιδέες που εφαρμόζονται σε πολλαπλά προβλήματα.»

Σύμφωνα με τον Hansen, η διαδικασία αυτή εντόπισε περισσότερα από 500 υποσχόμενα αντισώματα για θεραπευτική χρήση και τελικά οδήγησε στην επείγουσα έγκριση από τον FDA του bamlanivimab, μιας εξαιρετικά επιτυχημένης θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα εξουδετέρωσης που κυκλοφορεί στην αγορά από τον φαρμακευτικό εταίρο της AbCellera, την Eli Lilly. 

Η αρχική διαδικασία ανακάλυψης διήρκεσε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Η ανάπτυξη των εμβολίων και των θεραπειών αντισωμάτων COVID-19 αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης στην ανακάλυψη φαρμάκων, μειώνουν τις πολυετείς διαδικασίες, σε εβδομάδες και μήνες. 

Ωστόσο, η διανομή αυτών των εμβολίων και των θεραπειών σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη αποτελεί μια ακόμη πρωτοφανή πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Σε αυτό το παγκόσμιο εγχείρημα, το Trivergence είναι μια ουσιαστική δύναμη.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Moderna και η IBM ανακοίνωσαν το πιλοτικό τους πρόγραμμα για τον εντοπισμό της διανομής των εμβολίων COVID-19, ώστε οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να μπορούν να βλέπουν την κατάσταση συγκεκριμένων παρτίδων εμβολίων καθώς ταξιδεύουν από τον κατασκευαστή στην κλινική. 

Το εμβόλιο της Moderna πρέπει να αποθηκεύεται και να αποστέλλεται σε θερμοκρασία - 20 βαθμούς Κελσίου, αλλά τα νοσοκομεία και οι κλινικές μπορούν να το αποθηκεύουν έως και ένα μήνα σε κανονικό ψυγείο (2-8° C). Η σωστή αποθήκευση των εμβολίων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους και μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. 

Με τη διστακτικότητα στα εμβόλια να αποτελεί έναν ακανθώδη και ανεπιθύμητο παράγοντα παράτασης της πανδημίας, η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού είναι υψίστης σημασίας.

Η IBM και η Moderna αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα με μια λύση - τη δυνατότητα χρήσης του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και του Βlockchain - την οποία οι κυβερνήσεις και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να χρησιμοποιούν για να μοιράζονται γρήγορα και με ασφάλεια δεδομένα σχετικά με μεμονωμένες παρτίδες εμβολίων σε κάθε βήμα της διαδρομής τους μέσω της πολύπλοκης αλυσίδας εφοδιασμού για την πανδημία COVID-19. 

Το ίδιο σύστημα ιχνηλάτησης για τα εμβόλια μπορεί να αποφέρει και άλλα οφέλη. Για παράδειγμα, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι κυβερνήσεις μπορούν να παρακολουθούν αν οι προμηθευτές παραδίδουν εγκαίρως τις συμφωνημένες ποσότητες εμβολίων στους προορισμούς τους. Οι διανομείς μπορούν να αναλύσουν τα δεδομένα αποστολής για να εντοπίσουν πιθανές βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα του συστήματος διανομής. Οι κλινικές και τα νοσοκομεία μπορούν να προβλέπουν τις συνθήκες εφοδιασμού και να διαχειρίζονται καλύτερα τα αποθέματά τους. Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, τα διδάγματα από τις προσπάθειες της IBM και της Moderna μπορούν να βοηθήσουν στον αποτελεσματικότερο διαμοιρασμό των εμβολίων παγκοσμίως.


Ετοιμαστείτε για την ανατροπή που θα προκαλέσει το Trivergence

Το Trivergence αρχίζει να επηρεάζει κάθε κλάδο. Στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το πορτοφόλι έχει γίνει μια έξυπνη εφαρμογή που μπορεί να συλλέγει δεδομένα και να μαθαίνει. 

***

***

Σε ένα Blockchain , οι χρήστες μπορούν να ανταλλάσσουν, να αποθηκεύουν, να δανείζονται, να επενδύουν και να προστατεύουν αυτό το ψηφιακό χρήμα διαπροσωπικά (peer-to-peer) - χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών. 

Στην βιομηχανία, οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές κατασκευάζουν εξαρτήματα αεροσκαφών σε μια εγκατάσταση της Boeing με ένα δίκτυο Βlockchain που διευκολύνει όλα τα πατενταρισμένα αρχεία, τις συμβάσεις και τις πληρωμές peer-to-peer. 

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν διαπραγματεύονται πλέον πολύπλοκες, δαπανηρές και διαρκώς μεταβαλλόμενες συμφωνίες περιαγωγής, αλλά χρησιμοποιούν έξυπνες συμβάσεις με βάση την τεχνολογία Blockchain μεταξύ των παρόχων για να αυτοματοποιήσουν το δίκτυο πληρωμών και διακανονισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με την πάροδο του χρόνου, το Trivergence θα εισάγει ένα διαδίκτυο επόμενης γενιάς όπου σχεδόν κάθε έμψυχο και άψυχο αντικείμενο στη Γη θα παράγει δεδομένα - ένα κατανεμημένο μητρώο θα καταγράφει και θα διασφαλίζει αυτά τα δεδομένα και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αναλύει τα δεδομένα, θα επικοινωνεί με τα αντικείμενα, θα ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες τους και θα προσαρμόζει - και θα βελτιώνει συνεχώς - την αποτελεσματικότητα της οικονομίας και τη βιωσιμότητα των επιπτώσεών της στο περιβάλλον.

Τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που ενεργοποιούνται από αυτό το Trivergence αρχίζουν να διαταράσσουν πολλούς κλάδους και να παρέχουν δυνατότητες καινοτομίας στην οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες. 

Αυτή η δεύτερη εποχή έχει βαρύτατες επιπτώσεις για κάθε επιχείρηση, κυβέρνηση και άτομο, καθώς και για την τεχνολογική στρατηγική, την αρχιτεκτονική και την ηγεσία. 

Αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη σκοτεινή πλευρά - και αυτό είναι ένα μεγάλο "αν" - τοτε το Trivergence μας βοηθά να διεκδικήσουμε την ψηφιακή μας ταυτότητα, να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή και να συμβάλουμε στην επίλυση ορισμένων από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα του κόσμου.

***



___


Το άρθρο σε PDF










Σχόλια