Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Το Όρος του Ναού και οι συμπροσευχές.


Disclaimer: Το ιστολόγιο δεν ασπάζεται τις εβραϊκές παρερμηνείες της Παλαιάς Διαθήκης που εκφράζονται στο ακόλουθο άρθρο. Για Ορθόδοξη ερμηνεία της Π.Δ
εδώ

Είναι καιρός να “εξομαλύνουμε” και το Όρος του Ναού; 


Η εξομάλυνση είναι η λέξη-κλειδί της παρούσας στιγμής. Τώρα εξομαλύνουμε πράγματα που ήταν αφύσικα για πάρα πολύ καιρό. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ονομάζεται «Σύμφωνα του Αβραάμ». Ο κοινός πατριάρχης, τόσο του Ιουδαϊσμού όσο και του Ισλάμ, τιμάται ως γεννήτορας και των δύο θρησκειών και λαών. 

Τόσο οι Εβραίοι όσο και οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ζητήθηκε από τον Αβραάμ να θυσιάσει τον υιό του, ενώ οι διάφοροι σχολιαστές δεν ταυτίζονται σε ότι αφορά την ταυτότητα του υιού. Φυσικά, οι Εβραίοι πιστεύουν ότι το δέσιμο του Ισαάκ συνέβη στο Όρος του Ναού που νωρίτερα ήταν το σημείο της δημιουργίας και αργότερα έγινε η τοποθεσία για τους δύο μεγαλύτερους οίκους λατρείας του εβραϊκού έθνους. 

Ο Ησαΐας προφήτευσε ότι το Όρος του Ναού μελλοντικά «θα κληθεί οίκος προσευχής όλων των εθνών». 

Ίσως θα ήταν συνετό να πραγματοποιήσουμε επιτέλους αυτήν την προφητεία επιτρέποντας στους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους να προσεύχονται στο Όρος του Ναού σε αρμονία και συμφωνία, χωρίς να καταπατά ο ένας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του άλλου. 

Δυστυχώς, από τότε που το Ισραήλ ανέκτησε το Όρος του Ναού το 1967, δεν επέτρεψε την εβραϊκή λατρεία στον ιερότερο χώρο του του έθνους. Ενώ το Ισραήλ διατήρησε την πλήρη εθνική κυριαρχία στο Όρος του Ναού και τα περίχωρά του, η θρησκευτική κυριαρχία παραδόθηκε στο εξτρεμιστικό ισλαμικό θρησκευτικό τραστ Wakf , το οποίο προσπαθούσε να πετάξει τους Εβραίους έξω για μια απλή κίνηση των χειλέων τους, επειδή κρατούσαν την εβραϊκή βίβλο ή απλώς επειδή ξεστόμιζαν ότι κάποτε υπήρχε ένας Ναός στο βουνό. 

Αυτό το «status quo» διατηρήθηκε επειδή οι Ισραηλινοί ηγέτες δεν ήθελαν να προκαλέσουν εκτεταμένο παγκόσμιο ισλαμικό θυμό και ταραχές. Έχει δηλωθεί ευθέως από τις ισραηλινές αρχές ότι επρόκειτο για ζήτημα ασφαλείας και η αναστάτωση του υπάρχοντος καθεστώτος στο Όρος του Ναού θα μπορούσε να προκαλέσει βία. 

Ωστόσο, ζούμε σε πρωτοφανείς καιρούς.

Το Ισραήλ μόλις υπέγραψε συμφωνία με ένα έθνος του Αραβικού Κόλπου, επιτρέπεται στις ισραηλινές πτήσεις να διασχίζουν τους εναέριους χώρους της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν και το μουσουλμανικό έθνος του Κοσσυφοπεδίου πρόκειται να ανοίξει την πρώτη πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ. 

Το τείχος της ισλαμικής απόρριψης για το εβραϊκό κράτος και την εβραϊκή κυριαρχία στην ιθαγενή και προγονική του πατρίδα, κατεδαφίζεται τούβλο προς τούβλο.
Οι συγκρούσεις του παρελθόντος τερματίζονται, ενώ τα ταμπού αναμφίβολα θρυμματίζονται. 

Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο ταμπού, η εβραϊκή προσευχή στο Όρος του Ναού, πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί με πνεύμα συμφωνίας και ενότητας. 

Όταν η αντιπροσωπεία των ΗΑΕ φτάσει στο Ισραήλ στις 22 Σεπτεμβρίου, ίσως ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου προσκαλέσει το ανώτατο στέλεχος της αντιπροσωπίας για να τον συνοδεύσει στην επίσκεψη στο Όρος του Ναού και οι δύο τους να μπορούν να συμπροσευχηθούν για την επίτευξη της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή, ο καθένας σύμφωνα με τη θρησκεία του. 

Επιπροσθέτως, για να διασφαλίσουν αυτό το ιστορικό εγχείρημα, θα μπορούσαν να προσκαλέσουν τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να συμμετάσχει μαζί τους, σε κάτι που θα οδηγούσε πραγματικά σε μια εποχή ειρήνης και ισότητας, και όλα αυτά να συμβούν στο Όρος του Ναού . Θα ήταν άλλη μια απλωμένη χείρα προς τον Αμπάς να διαπιστώσει αν είναι πραγματικά έτοιμος για ουσιαστική ειρήνη.
Οι ηγέτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για να επιβεβαιώσουν το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να προσεύχονται στο Όρος του Ναού, κατά τρόπο που δεν θα επηρεάζει την υπάρχουσα υλική δομή. 

Μια τέτοια δήλωση από έναν Άραβα και έναν Εβραίο πολιτικό ηγέτη, θα προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στην περιοχή και θα διασφαλίσει ότι η συμφωνία που υπογράφηκε από το Ισραήλ και τα ΗΑΕ ανταποκρίνεται πραγματικά στη φήμη του πατριάρχη από τον οποίο πήρε το όνομά της. 

Μετά από χιλιάδες χρόνια, οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι δεν θα βλέπουν πλέον ο ένας τον άλλον ως αντιπάλους, ανταγωνιστές ή εχθρούς, αλλά ως ξαδέλφια χαμένα από καιρό, που συναντώνται αδελφωμένα στον τόπο που έγινε διάσημος από τον αμοιβαίο τους πρόγονο. 

Θα ήταν το κλείσιμο ενός κύκλου και το ισχυρότερο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι δεν προορίζονται να ζήσουν μαζί συγκρουόμενοι, αλλά με αρμονία και ισότητα. 

Ο Δρ Ali Rashid al Nuaimi, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Εθνικού Συμβουλίου των ΗΑΕ, δήλωσε πρόσφατα ότι ο Πρίγκιπας Μωάμεθ Μινχάιντ Μπιν Ζάιντ θέλει να επισκεφθεί προσωπικά την Ιερουσαλήμ καθώς επιδιώκει μια «ολοκληρωμένη ειρήνη». 

Μια ολοκληρωμένη ειρήνη είναι αυτή που περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της συμφωνίας και της συμφιλίωσης. Τα ΗΑΕ έχουν δηλώσει ανοιχτά και δημόσια ότι οι Εβραίοι έχουμε βαθιές ρίζες στην περιοχή και ανήκουμε εδώ. Αυτή είναι μια παραδοχή με βαθύ νόημα που μπορεί να υποστηριχθεί στο ιερό όρος και των δύο λαών. 

Τα απλά λόγια της ελπίδας και πίστης του κόσμου μπορούν να επαναφέρουν την εβραϊκή προσευχή στο Όρος του Ναού. Έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που ακούστηκαν οι προσευχές όλων των παιδιών του Αβραάμ στο Όρος του Ναού. 

Η περιοχή επιστρέφει πίσω στην ιστορία, σε μια εποχή που οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι ήταν αδελφωμένοι. 

Η εξομάλυνση είναι η λέξη-κλειδί της παρούσας στιγμής. Τώρα εξομαλύνουμε πράγματα που ήταν αφύσικα για πάρα πολύ καιρό. 

Ένα από τα πιο αφύσικα και παρεκκλίνοντα ζητήματα του μεσανατολικού είναι η απόρριψη του δικαιώματος ενός Εβραίου να προσεύχεται στο Όρος του Ναού. Αυτό πρέπει να αλλάξει ώστε ένα σύμφωνο μεταξύ των τέκνων του Αβραάμ να έχει πραγματικά νόημα. 

Είναι καιρός να επιτρέψουμε την εβραϊκή προσευχή στο Όρος του Ναού. 

Ήρθε η ώρα να κανονίσουμε το Όρος του Ναού.

Η συγγραφέας είναι Ισραηλινή σχολιάστρια και διευθύντρια του ισραηλινού γραφείου του Φόρουμ για την Μέση Ανατολή.



Βλέπε: 

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/16/2020

    Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση, αυτά δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα! Μετά βέβαια, να περιμένουμε και τον τρίτο της παρέας, το έτερο παιδί του Αβραάμ στην συμπροσευχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/18/2020

      Έγινε ήδη.
      https://www.vaticannews.va/en/church/news/2020-03/covid-19-jerusalem-prayer-christians-jews-muslims.html

      Και μη μου πεις ότι οι παπικοι είναι αιρετικοί οπότε δεν μετράει. Μετράει αφού οι "Ορθόδοξοι" τους δέχονται σε εκκλησιαστική κοινωνία.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου