Dr. Jacob Nordangard “Η Ανθρωπότητα σε Έκτακτη Ανάγκη”

Τι είναι το Ανθρωποκομβικό Blockchain - ένα Blockchain που τροφοδοτείται από ανθρώπινη ενέργεια; (Humanode human-powered Βlockchain)


11/06/2022

1. Τι είναι το Humanode;

Το Humanode είναι το πρώτο κρυπτοβιομετρικό δίκτυο που τροφοδοτείται με ανθρώπινη ενέργεια, όπου 1 άνθρωπος = 1 κόμβος = 1 ψήφος.

Το Humanode είναι ένα αποκεντρωμένο κρυπτο-βιομετρικό δίκτυο νέας εποχής που ενσωματώνει πρωτοποριακή κρυπτογραφία με ιδιωτικά βιομετρικά στοιχεία και τεχνολογία Blockchain. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρού και βιώσιμου αποκεντρωμένου συστήματος που βασίζεται στην ύπαρξη των μοναδικών ανθρώπων.

Το έργο Humanode σχεδιάστηκε από τους συνιδρυτές του ερευνητικού ινστιτούτου Paradigm το 2017. Ήταν μεταξύ των πολλών που ήταν αισιόδοξοι για τις δυνατότητες του Web 3, αλλά, ταυτόχρονα, είχαν μείνει άναυδοι από το γεγονός ότι τα καρτέλ εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και τα ολιγοπώλια επικυρωτών φαινόταν να κυριαρχούν στην αγορά κρυπτογράφησης. Χρησιμοποιώντας ως διακύβευμα τα ανθρώπινα βιομετρικά στοιχεία, οι ιδρυτές του Humanode είδαν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πραγματικά αποκεντρωμένου δικτύου μεταξύ ίσων.

Το Humanode επιτρέπει μια σειρά από νέες περιπτώσεις χρήσης, ενώ παράλληλα επιλύει προβλήματα με τις υπάρχουσες. 

Με το Humanode να επιτρέπει τις ψευδώνυμες βιομετρικές DIDs που συνδέονται με διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες, πολλά πεδία μπορούν να επωφεληθούν από αυτές, όπως η ασφάλιση, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που περιλαμβάνουν πιστωτικό σκορ, οι συναλλαγές, οι αγορές, η καλλιέργεια αποδόσεων και πολλές άλλες, συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφορών, της υγειονομικής περίθαλψης, της πιστοποίησης ταυτότητας στο Μetaverse και της ιδιοκτησίας μη ανταλλάξιμων συμβόλων (NFT).


2. Ποια προβλήματα επιλύει το Humanode;

Το Humanode φέρνει την αποκέντρωση, την αντίσταση στο Sybil και καινοτόμα μοντέλα διακυβέρνησης στον κλάδο της Blockchain τεχνολογίας χρησιμοποιώντας βιομετρική τεχνολογία.

***

Σ.Ι. Ασκητής για τις επιθέσεις και την αντίσταση τύπου Sybil

Οι επιθέσεις Sybil πήραν το όνομά τους από το θέμα του βιβλίου Sybil, ένα βιβλίο για μια γυναίκα με διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας. Όπως υποδηλώνει το όνομα, μια επίθεση Sybil είναι όταν κάποιος δημιουργεί πολλαπλούς «λογαριασμούς» για να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή σε ένα σύστημα.

Κάθε φορά που κάποιος δημιουργεί alter ego στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του εαυτού του δημοσίως ή προσπαθεί να επηρεάσει τον διάλογο με έναν στρατό από bots, αναμφισβήτητα πραγματοποιεί ένα είδος επίθεσης Sybil.

Αλλά με τα κρυπτονομίσματα, υπάρχουν πλέον άμεσα οικονομικά κίνητρα για την πραγματοποίηση αυτού του είδους της επίθεσης όπου είναι δυνατόν, πράγμα που σημαίνει ότι η αντίσταση στο Sybil είναι βασικό στοιχείο κάθε δημόσιου Blockchain.

***

Στα ίδια του τα θεμέλια, το έργο Humanode στοχεύει να φέρει προσβασιμότητα, συμμετοχικότητα και καινοτομία στον τεχνολογικό και κρυπτογραφικό χώρο και στην οικονομία στο σύνολό της. Το έργο αποτελεί μια εναλλακτική λύση για την πλειονότητα των δικτύων Blockchain που βασίζονται σε αλγόριθμους συναίνεσης, όπως οι αλγόριθμοι proof-of-work (PoW) και proof-of-stake (PoS) που κυριαρχούν σήμερα στον τομέα. 

Είναι γνωστό ότι οι PoW και PoS είναι αποκεντρωμένοι τεχνολογικά αλλά όχι εξουσιαστικά, χορηγώντας δικαιώματα ψήφου και ανταμοιβές ανάλογα με τις οικονομικές επενδύσεις των χρηστών σε μια δραστηριότητα ή έναν πόρο, ένα μερίδιο ή μια υπολογιστική ισχύ, οδηγώντας σε ολιγοπώλια που βασίζονται στο κεφάλαιο και σε δεξαμενές εξόρυξης (mining pools). 

Σε αντίθεση με τα PoW και PoS, το Humanode χρησιμοποιεί βιομετρικά στοιχεία αναγνώρισης προσώπου με τον συνδυασμό της απόδειξης της μοναδικότητας και της απόδειξης της ύπαρξης - αποδοτικά εργαλεία ικανά  να δημιουργήσουν ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση κακόβουλων επιθέσεων σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Οι πιο διαδεδομένες επιθέσεις στα ομότιμα δίκτυα είναι οι επιθέσεις Sybil με τη χρήση πολλαπλών πλαστών εικονικών ταυτοτήτων ή, στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, των κόμβων. 

Το σύστημα Humanode έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει και να διασφαλίζει ότι κάθε άτομο στο δίκτυο είναι μοναδικό και έχει μια μοναδική ταυτότητα. Οι ανθρώπινοι κόμβοι δημιουργούνται μέσω κρυπτο-βιομετρικού ελέγχου της ταυτότητας, ο οποίος είναι ένας συνδυασμός κρυπτογραφικά ασφαλών μηχανισμών αντιστοίχισης και ανίχνευσης ύπαρξης ζωής/ζωντάνιας που επαληθεύει τη μοναδικότητα και την ύπαρξη πραγματικών ανθρώπων.

Φέρνοντας την ισότητα και την αντίσταση στο Sybil στο σύστημα, ο σχεδιασμός του Humanode εγγυάται σε κάθε άτομο την ισοδυναμία ψήφου και ανταμοιβών, δημιουργώντας μια δημοκρατική, ομότιμη ( peer-to-peer) και δίκαιη δομή.


3. Πώς λειτουργεί το Humanode;

Το Humanode είναι ένα έργο που συνδυάζει με χάρη διαφορετικές τεχνολογικές στοιβάδες, συμπεριλαμβανομένων του Blockchain και της Βιομετρίας. 

Η τεχνολογία Humanode περιλαμβάνει ένα σωρό στρώματα, όπως ένα στρώμα Blockchain που αντιπροσωπεύεται από μια ενότητα Substrate: μια ενότητα βιομετρικής εξουσιοδότησης που βασίζεται σε κρυπτογραφικά ασφαλή νευρωνικά δίκτυα για την ιδιωτική ταξινόμηση τρισδιάστατων (3D) προτύπων των προσώπων των χρηστών, έναν ιδιωτικό μηχανισμό ανίχνευσης ύπαρξης ζωής/ζωντάνιας για την αναγνώριση πραγματικών ανθρώπων, έναν αποκεντρωμένο αυτόνομο οργανισμό Vortex (DAO) και έναν νομισματικό αλγόριθμο με την ονομασία Fath, όπου η προσφορά χρήματος αντιδρά στην αύξηση της πραγματικής αξίας και η εκπομπή είναι ανάλογη.

Ας τα δούμε αναλυτικότερα.


Πλαίσιο υποστρώματος

To Humanode είναι ένα Blockchain επιπέδου 1, η αρχιτεκτονική του οποίου βασίζεται στο πλαίσιο ανοικτού κώδικα Substrate που επιτρέπει τη γρήγορη ανάπτυξη εξαιρετικά προσαρμοσμένων Blockchain. Το Substrate, πνευματικό τέκνο της ομάδας Parity, παρέχει διαλειτουργικότητα στο πλαίσιο των οικοσυστημάτων Polkadot και Kusama, καθώς και ένα περιβάλλον για τη δημιουργία και την ανάπτυξη δικτύων Blockchain γενικού σκοπού ή εξειδικευμένων δικτύων Blockchain με αξιοσημείωτα ποικίλες παραμέτρους και υγιείς δυνατότητες. Όντας μια αλυσίδα βασισμένη στο Substrate, το Humanode επωφελείται από αυτό και από την υψηλή απόδοση και την επεκτασιμότητα που είναι εγγενείς στο οικοσύστημα Polkadot.


Πρωτόκολλο που δεν απαιτεί συναίνεση / Πρωτόκολλο χωρίς ομοφωνία

Ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του Humanode είναι ο αγνωστικισμός συναίνεσης, δηλαδή η δυνατότητα αλλαγής του μηχανισμού συναίνεσης του δικτύου, εφόσον το εγκρίνει ο DAO του Humanode. Προκύπτει από την ανάγκη για συνεχή έρευνα σχετικά με την καταλληλότερη συναίνεση για ένα σύστημα χωρίς ηγέτη με ίση ισχύ επικύρωσης των κόμβων. Οι διάφοροι μηχανισμοί συναίνεσης έχουν πολυάριθμα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που αλλάζουν συνεχώς. Ένας εναλλασσόμενος μηχανισμός συναίνεσης επιτρέπει στο σύστημα να εξελίσσεται και να μην περιορίζεται από ένα μόνο αμετάβλητο πλαίσιο.


Στρώμα έξυπνων συμβολαίων συμβατό με EVM

Συν τοις άλλοις, το Humanode είναι συμβατό με το Ethereum. Λόγω μιας Εικονικής Μηχανής του Ethereum [Ethereum Virtual Machine (EVM)], το Humanode μπορεί να χρησιμοποιήσει τα υπάρχοντα εργαλεία ανάπτυξης Ethereum και να επωφεληθεί από την ανάπτυξη έξυπνων συμβολαίων, που υποστηρίζονται από διάφορες δημοφιλείς γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Solidity και WebAssembly. Από την άλλη πλευρά, το Humanode μπορεί να παρέχει ιδιωτική βιομετρική επεξεργασία και αντοχή στο Sybil σε πολυάριθμες αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps) που βασίζονται στο Ethereum, συμπεριλαμβανομένων των έργων αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) και τα play-to-earn (GameFi), επιλογές για τα NFT, τα DAOs, τα Μetaverses και άλλα.


Ιδιωτική βιομετρική αναζήτηση και αντιστοίχιση 

Όσον αφορά τη στοίβα βιομετρικών του Humanode, φαίνεται ότι η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των βιομετρικών δεδομένων ήταν από τις πιο κρίσιμες πτυχές του έργου. 

Λόγω της ιδιωτικής ταξινόμησης των εικόνων των προσώπων των χρηστών, το σύστημα εγγυάται την ιδιωτικότητα των εικόνων, εκτελώντας όλες τις λειτουργίες χωρίς τα βιομετρικά δεδομένα των χρηστών να χρειάζεται να εγκαταλείψουν τη συσκευή. Η μόνη συσκευή που απαιτείται για τη διενέργεια βιομετρικού ελέγχου ταυτότητας είναι ένα smartphone με κάμερα. Μόλις οι χρήστες σαρώσουν το πρόσωπό τους, γίνονται ανθρώπινοι κόμβοι. Η όλη διαδικασία είναι ιδιωτική και ασφαλής. Το μόνο που ενδιαφέρει το σύστημα Humanode είναι αν ο χρήστης είναι ένας μοναδικός άνθρωπος, αν είναι εγγεγραμμένος και αν είναι ζωντανός. 


Αποκεντρωμένη ανίχνευση ζωής/ζωντάνιας

Μια τεχνική που διασφαλίζει ότι το βιομετρικό δείγμα υποβάλλεται από ένα πραγματικά ζωντανό άτομο, ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό ασφαλείας που μετριάζει την ευπάθεια των βιομετρικών συστημάτων σε επιθέσεις πλαστογράφησης, ονομάζεται ανίχνευση ζωής/ζωντάνιας. Η βιομετρική ζωντάνια αναφέρεται στη χρήση της τεχνολογίας όρασης υπολογιστών για την ανίχνευση της πραγματικής παρουσίας ενός ζωντανού χρήστη και όχι μιας αναπαράστασης, όπως μια φωτογραφία ή μια μάσκα, ένα βίντεο ή μια οθόνη, ένα ψεύτικο δακτυλικό αποτύπωμα πυριτίου ή άλλα τεχνουργήματα πλαστογράφησης. 

Η ακρίβεια της βιομετρίας αυξήθηκε τρομερά την τελευταία δεκαετία. Επί του παρόντος, η πιθανότητα ταύτισης μεταξύ δύο διαφορετικών ανθρώπων είναι 1 προς 125.000.000 και η πιθανότητα πλαστογράφησης μιας ταυτότητας χωρίς πραγματικό άνθρωπο μπροστά στην κάμερα είναι 1 προς 80.000. Και, αυτοί οι αριθμοί βελτιώνονται συνεχώς.

Για την πρώτη έκδοση της λύσης κρυπτο-βιομετρικής ταυτοποίησης, η οποία χρησιμοποιεί ασφαλείς θύλακες για ορισμένα τμήματα της διαδικασίας, το Humanode ενσωματώνει τα βιομετρικά χαρακτηριστικά προσώπου και την ανίχνευση ζωής/ζωντάνιας της FaceTec. Το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο του Humanode ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και το επίσημο δοκιμαστικό δίκτυο 1 με ανίχνευση ζωής/ζωντάνιας και την ενημερωμένη τεχνική στοίβα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021. Έκτοτε, έχουν αναπτυχθεί επιπλέον δοκιμαστικά δίκτυα με περισσότερα από 10.000 άτομα να γίνονται ανθρώπινοι κόμβοι.


Vortex DAO

Επί του παρόντος, υπάρχουν τρεις τύποι κόμβων στο οικοσύστημα Humanode. Πρώτον, ανθρώπινοι κόμβοι που έχουν περάσει βιομετρική πιστοποίηση και έχουν λάβει ένα κλάσμα των τελών συναλλαγών του δικτύου. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι εξουσιοδοτητές: κόμβοι που επιλέγουν να αναθέσουν την εξουσία ψήφου τους στους λεγόμενους κυβερνήτες. Οι κυβερνήτες είναι κόμβοι που συμμετέχουν στη διακυβέρνηση του Humanode και πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις διακυβέρνησης. 

Κάθε ένας από αυτούς τους τύπους κόμβων αποτελεί σημαντικό μέρος του DAO διακυβέρνησης του Humanode που ονομάζεται Vortex. Σε αντίθεση με άλλα έργα, τα οποία επιτρέπουν στους κόμβους να συσσωρεύουν δύναμη ψήφου με βάση το πόσα κεφάλαια διαθέτουν ή αναθέτουν, η πλατφόρμα Humanode διασφαλίζει ότι όλοι οι κόμβοι είναι ίσοι όσον αφορά την επικύρωση και τη δύναμη ψήφου, φέρνοντας πραγματική ισότητα μεταξύ των ομοτίμων σε ένα αποκεντρωμένο περιβάλλον.


Fath νομισματικός αλγόριθμος και σύστημα επανεξισορρόπησης

Το Humanode εφαρμόζει την υπόθεση Fath ως βάση για την κυκλοφορία του HMND Humanode token (HMND). Το Fath είναι ένας νομισματικός αλγόριθμος με αναλογική κατανομή των εκδιδόμενων μάρκων. Αποτελεί εναλλακτική λύση στα σύγχρονα χρηματοπιστωτικά δίκτυα με πιστωτικό κύκλο τύπου fiat (με χαρτονομίσματα) και στα δημόσια Blockchains που βασίζονται στο κεφάλαιο.


4. Τι είναι η κρυπτο-βιομετρία και πώς λειτουργεί;

Τα κρυπτο-βιομετρικά είναι ένα μείγμα καινοτόμων προηγμένων τεχνολογιών, το οποίο περιλαμβάνει το Blockchain, την κρυπτογράφηση, την κυβερνοασφάλεια, τις αποδείξεις μηδενικής γνώσης, τα βιομετρικά και την ανίχνευση ζωής/ζωντάνιας.

Για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής για την προστασία ιδιαίτερα ευαίσθητων προσωπικών βιομετρικών δεδομένων σε ένα παγκοσμίως κατανεμημένο σύστημα που λειτουργεί σε κόμβους συνδεδεμένους με χιλιάδες ανθρώπους, δεν αρκεί η απλή κωδικοποίηση των βιομετρικών πληροφοριών.  

Το Humanode χρησιμοποιεί μηχανισμούς κρυπτο-βιομετρικής ταυτοποίησης που βασίζονται σε συνδυασμό διαφόρων τεχνολογιών και υπάρχουν στη διασταύρωση κλάδων όπως τα μαθηματικά, η ασφάλεια πληροφοριών, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η βιομετρία, η ανίχνευση ζωής/ζωντάνιας, οι αποδείξεις zk (zk proofs), η ομομορφική κρυπτογράφηση και, φυσικά, το Blockchain.

Για να γίνουν ανθρώπινος κόμβος, οι χρήστες πρέπει να αποδείξουν ότι είναι πραγματικά ζωντανά ανθρώπινα όντα και όχι deep fakes, φωτογραφίες, μάσκες ή κάτι άλλο. Για να γίνει αυτό, οι χρήστες περνούν από ζωντανές τρισδιάστατες σαρώσεις προσώπου βάσει βίντεο και ανίχνευση ζωής/ζωντάνιας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το διάνυσμα απεικόνισης του 3D προσώπου του νευρωνικού δικτύου μετατρέπεται σε αριθμητικές τιμές και κρυπτογραφείται. Στη συνέχεια, δημιουργούνται το δημόσιο και το ιδιωτικό κλειδί και, σε αυτό το σημείο, οι χρήστες μπορούν να εκκινήσουν τους κόμβους τους. 

Για τους εγγεγραμμένους χρήστες του Humanode, μόλις συνδεθούν μετά την επαλήθευση της βιομετρικής ταυτότητας, η λειτουργία αναζήτησης και αντιστοίχισης απο το 1 έως το n,  συμβαίνει σε έναν κρυπτογραφημένο χώρο. Και επειδή βασίζεται στο zk, η μόνη πληροφορία που αναζητείται και δίδεται είναι το εάαν ο χρήστης είναι εγγεγραμμένος.


5. Χαρακτηριστικά του Humanode

Το Humanode περιλαμβάνει μια σειρά από αποκλειστικά χαρακτηριστικά που βοηθούν το έργο να επιτύχει τους στόχους του.

Πρώτα απ' όλα, το Humanode παρέχει βιομετρική αντίσταση στο Sybil. Με εξασφαλισμένη αποκεντρωμένη βιομετρική ταυτοποίηση με βάση την ανίχνευση της ζωής/ζωντάνιας, το δίκτυο ανήκει και λειτουργεί από πραγματικούς, μοναδικούς ανθρώπους. 

Το Humanode επιταχύνει την εξάπλωση της ισότητας, καθώς κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μόνο μία ταυτότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εκκινήσει μόνο έναν κόμβο και ως εκ τούτου έχει μία μόνο ψήφο. Αυτό σημαίνει πραγματικά ισότιμη συνιδιοκτησία του δικτύου με ισότιμη κατανομή ισχύος και τελών μεταξύ των χρηστών.

Επίσης, το Humanode αξιοποιεί την αυτοκυριαρχία και την αποκεντρωμένη ταυτότητα (DID) για να δώσει στους χρήστες τον πλήρη έλεγχο των ψηφιακών προσωπικών τους δεδομένων. Όλα τα δεδομένα είναι αποκεντρωμένα, κρυπτογραφημένα και διατηρούνται πλήρως και με ασφάλεια μες στην αλυσίδα. 

Η ψευδωνυμία σημαίνει ότι οι χρήστες του Humanode μπορούν να αλληλεπιδρούν ελεύθερα με το δίκτυο χωρίς να χρειάζεται να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, αλλά μόνο αποδεικνύοντας ότι είναι πραγματικοί άνθρωποι. Επιπλέον, δεν θα υπάρχουν πλέον ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων, καθώς το Humanode χρησιμοποιεί κρυπτο-βιομετρικά στοιχεία για την προστασία των βιομετρικών δεδομένων που δεν φεύγουν ποτέ από τις συσκευές των χρηστών.

Η ανάγκη μιας κοινής συσκευής, όπως ένα smartphone ή ένας υπολογιστής, για την εκκίνηση ενός ανθρώπινου κόμβου σημαίνει ευρύτερη προσβασιμότητα και η γρήγορη και φιλική προς τον χρήστη βιομετρική αυθεντικοποίηση φέρνει χρηστικότητα στο σύστημα. Όντας μια πλατφόρμα βασισμένη στο Substrate, το Humanode είναι επίσης διαλειτουργικό με το ευρύτερο οικοσύστημα του Ethereum, καθιστώντας το προσβάσιμο σε χιλιάδες παθιασμένους προγραμματιστές.

Επιπλέον, το σύστημα κρυπτο-βιομετρικής επεξεργασίας του Humanode μαζί με την υποδομή 1 άνθρωπος = 1 ψήφος DAO είναι εύκολο να ενσωματωθεί μέσω της άμεσης διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογών (API), φέρνοντας αντίσταση στο Sybil, αποκέντρωση και περισσότερα πλεονεκτήματα σε κάθε αλυσίδα. 

Και, τέλος, το Humanode εισάγει ένα σύστημα τελών με βάση το κόστος, το οποίο δηλώνει τα τέλη συναλλαγών σε δολάρια ΗΠΑ, με βάση την πραγματική χρήση των πόρων. Η πρόσδεση της αξίας του δολαρίου δεν διασφαλίζει μόνο ότι η αστάθεια του Humanode (HMND) δεν επηρεάζει το κόστος των πόρων, αλλά παρέχει επίσης μια πιο διαισθητική εμπειρία χρήστη.


6. Το μέλλον του Blockchain και της Βιομετρίας συγχωνεύονται

Η συγχώνευση του Blockchain και της Bιομετρίας έχει πειστικές δυνατότητες. Ένα νέο αναδυόμενο οικοσύστημα που βασίζεται σε αυτό είναι εδώ για να βελτιώσει την ανθρώπινη ζωή εκ των πραγμάτων.

Το σημερινό παράδειγμα της κρυπτογράφησης κυριαρχείται από συστήματα που βασίζονται στην εξουσία και το κεφάλαιο. Εμφανιζόμενα ως εναλλακτική λύση, τα πρωτόκολλα που είναι ανθεκτικά στο Sybil και βασίζονται στον άνθρωπο επιτρέπουν τον αναπροσανατολισμό των συστημάτων μακριά από τέτοιες τεχνοκρατικές και ολιγοπωλιακές αφηγήσεις, παρέχοντας πραγματική αποκέντρωση και δημοκρατία.

Οι υποδομές που βασίζονται στην ανθρώπινη βιομετρία σε συνδυασμό με το Blockchain είναι ικανές να δημιουργήσουν καινοτόμα αποκεντρωμένα ψηφιακά στρώματα επαλήθευσης βασισμένα στον άνθρωπο και σταθερά οικονομικά δίκτυα που βασίζονται στην ύπαρξη της ίδιας της ανθρώπινης ζωής


Τα έργα Bockchain που βασίζονται στη βιομετρία επισημοποιούν ένα νέο πλαίσιο για έναν ευημερούντα και αναγεννητικό κόσμο, το καθένα με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Κάποια από αυτά ειδικεύονται στην επαλήθευση ταυτότητας για υπηρεσίες Blockchain, κάποια παρέχουν λύσεις για την πιστοποίηση ταυτότητας στο Metaverse και κάποια ενδιαφέρονται να βελτιώσουν πράγματα όπως το Παγκόσμιο Βασικό Εισόδημα (UBI). Όπως και να έχει, επιταχύνουν ένα νέο πιθανό ανθρώπινο μέλλον όπου η αναπόφευκτη μοναδικότητα και η ισότητα είναι οι κύριες δυνάμεις.

Δείτε επίσης

Γιατί ένα ελάχιστα γνωστό σχέδιο Tαυτότητας βασισμένο σε τεχνολογία Blockchain πρέπει να μας ανησυχεί όλους.


Ο επιχειρηματίας της Silicon Valley, ο Sam Altman θέλει να σαρώσει τα μάτια σας με αντάλλαγμα δωρεάν κρυπτονόμισμα.


Η ΕΕ θέλει μια ψηφιακή ταυτότητα για όλους - στο Blockchain ;


«Η Παγκόσμια Φυλακή της Ψηφιακής Ταυτότητας» - The Corbett Report 


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ PDF

Σχόλια